Nergens in de wereld wordt zoveel gefietst als in Nederland. We leggen jaarlijks met zijn allen samen ongeveer 15 miljard kilometer af met onze 23 miljoen fietsen. We hebben in ons land 37.000 km fietspad waar we met zijn allen dus goed gebruik van maken.
Wist je?
1. Dat tegen het eind van 1890 de fiets met het supergrote voorwiel werd vervangen door de fiets met gelijke wielen? Dat maakte het voor vrouwen ook mogelijk om te gaan fietsen.
2. Dat bekende feministen uit de bovengenoemde periode hebben gezegd dat de fiets vrouwen meer dan wat ook heeft geëmancipeerd? Ze konden met de fiets immers, net als de mannen, gaan en staan waar ze wilden. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Tegenstanders vonden het niet fatsoenlijk dat vrouwen fietsten en beweerden zelfs dat de vrouwen door het fietsen onvruchtbaar zouden kunnen worden.
3. Dat de omafiets een van de oudste damesfietsen is die er bestaat, maar dat deze altijd, tot op heden, populair is gebleven? De omafiets heeft zijn populariteit te danken aan de voordelige prijs in combinatie met de betrouwbaarheid. De klassieke omafiets is zwart, heeft geen versnellingen niets extra’s. Maar er kan ook weinig aan kapot. De moderne fiets is wat meer uitgerust, deze heeft bijvoorbeeld versnellingen en is verkrijgbaar in moderne kleuren.
4. Dat het gebogen frame van de omafiets te danken is aan het feit dat de vrouwen destijds alleen rokken droegen en ze met die kleding niet over de stang van een herenfiets heen konden?
5. Dat het pas iets meer dan tien jaar geleden is dat de wielrennersport voor vrouwen in opkomst is? Tot die tijd werd wielrennen gezien als een mannensport. Ongeveer 15 jaar geleden waren er niet of nauwelijks racefietsen voor dames te koop. Dat kun je je eigenlijk niet voorstellen in onze moderne tijd.
Omafiets
Eerder kon je al lezen over de populariteit van de omafiets. Het is een fiets die tegen een stootje kan en waar je lang plezier van kan hebben. De meeste fietsen voor volwassenen en kinderen vanaf ongeveer 12 jaar (met een lengte vanaf 158 cm), ook de omafiets, zijn uitgevoerd met 28 inch wielen. Deze maat maakt de fiets stabiel en comfortabel. De omafiets is zeer geschikt als stadsfiets. En ga je vaak boodschappen doen, dan kun je voor een omafiets kiezen die uitgevoerd is als een transportfiets. Deze heeft boven het voorwiel een bagagedrager, waar je een krat op kunt monteren. Zo kun je handig veel meenemen. Daardoor is deze fiets ook goed geschikt voor schooljeugd, die daar hun zware schooltas in kunnen doen.
Elektrische fiets
Er zijn ook elektrische fietsen in het model van de omafiets. Soms wordt gedacht dat een elektrische fiets voor “luie fietsers” is, maar het tegendeel blijkt waar. Ook op de elektrische fiets ben je in beweging, wat goed is voor je lichaam. En dat geldt zeker als je de auto laat staan. Een elektrische fiets is sneller, waardoor je gemakkelijker grote afstanden kan afleggen. Is de afstand naar je werk net te ver om met een gewone fiets af te leggen? En wil je niet bezweet op je werk aankomen? Dan is de elektrische fiets een goed en gezond alternatief voor de auto.